Illegal nedlasting.

Bandet kategorisert som verdens største har akkurat besøkt lille store Oslo, traktert stasministeren med noen kodak-moments, og rast videre. 40000 mennesker betalte en god slump penger for opplevelsen, og fikk i følge rapportene det de betalte for; et profesjonelt show utført av motiverte artister. Sånt blir det penger av.

Platebransjen er dog engstelig for framtiden. Fildelingsspøkelset rir deres tradisjonelt beste inntektskilde som en mare, folk laster ned studioinnspilt musikk på nettet uten å betale for den. Bruk og eierskap til digitale kopier av deres rettmessige musikk er ute av kontroll. Og salget av de tradisjonelle lagringsmediene for musikk - først og fremst CD - synker.

Men de fleste vet at bildet ikke er helsvart for bransjen. Det kjøpes stadig enorme mengder musikk, bransjen er fremdeles lukrativ for svært mange, og teknologiske nyvinninger utgjør ikke bare en trussel for bransjen, men har også effektivisert produksjon av musikk og redusert kostnader. Og nå begynner betalingstjenestene for nedlasting av musikk å gjøre seg gjeldende i regnskapene. I følge International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) - som produserer årlige rapporter på hvordan det går med musikksalget verden over -  har antallet ulovlig nedlastede musikkfiler sunket noe fra 2004 til 2005, fra 900 millioner til 870 millioner filer. Samtidig melder Itunes music store, verdens største musikkbutikk på nettet, om at de har passert 500 millioner solgte sanger.

Teori mot teori; noen hevder at piratkopiering og -distribusjon på nett er med på å øke interessen for musikk, at folk oppdager musikk de ikke før ville ha oppdaget, og at man rett og slett har et annet forhold til musikk lastet ned fra nettet enn den man kjøper en CD-utgave av. På en 100 GB harddisk kan man enkelt lagre mer musikk enn man noengang ville ha funnet på å kjøpe hvis man måtte betale for det. Det mest aktuelle spørsmålet for platebransjen er heller om det virkelig er slik at de som laster ned all denne musikken - som de i all hovedsak ikke ville ha betalt for uansett - slutter å kjøpe annen musikk?

Ingenting tyder på det. Og det som vil bli spennede å følge, er hva som skjer når folk er ferdige med å laste ned katalogen til favorittbandet, og favorittbandet kommer med en ny CD - vil man kjøpe denne, kanskje fra en velfungerende nettbutikk / nedlastingsservice, eller vil man fortsette å laste ned ulovlig?

Når tusener på tuserner  av publikummere fremdeles betaler gode penger for live-opplevelsen av musikk, og når studier stadig viser at de som laster ned mest også er de som kjøper mest, er man på villspor når man behandler nedlastere av for eksempel digitale versjoner av musikk man har på LP som kriminelle. Heller bør man sørge for at det finnes gode betalingstjenester der ute, som selger musikk uten spesifikke krav til hvilken avspiller man kan bruke eller hvor mange kopier man kan lage. 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

BRD

BRD

37, Tromsø

Doktogradsstipendiat ved Universitetet i Tromsø, fokus på sikkerhetsteorier, vitenskapsteori og olje- og gassvirksomhet i nord. Har pauset meg ut av bloggosfæren, men søker igjen nye kommunikasjonskanaler, ettersom FB og Twitter har sine åpenbare begrensninger.

Kategorier

Arkiv

hits