Le Regard/ Blikket

TIFF, 20/1-2005

Den marrokansk-norske regissøren Nour-Eddine Lakhmari har lenge vært anerkjent for sine gode kortfilmer, og viser med sin første spillefilm hvorfor det har vært knyttet såpass store forventinger til ham. Le Regard er en stilsikker, varm og dramatisk fortelling om en gammel manns samvittighetsreise mot sin ungdoms synder. Fotografen Albert Tueis reiser til Marokko for å finne råfilmene han gjemte vekk etter at hans tjeneste som militærfotograf under det franske protektoratet i Marokko. Hans søken etter bildene bringer ham i kontakt med de små historiene, om folks egne erfaringer og minner, men bringer også opp til overflaten minner om hva han opplevde under sitt forrige opphold i landet.

Tittelen spiller på Alberts mest intense minner fra militærtida. Blikket Albert fanger i kameraet symboliserer den fortvilelse og desperasjon - men også styrke og stolthet - krigens fornedrelser framprovoserer.

Jeg er ikke annet enn imponert over at man i det norske filmmiljø har klart det løftet det utvilsomt må ha vært å skulle lage denne filmen, i samarbeid med marrokansk filmindustri. Det er sannelig et initiativ som kan stå som et eksempel til etterfølgelse for andre.

Fotograferingern er nydelig ivaretatt av Kjell Vassdal, og det er å håpe at dette (for norsk film) dristige utenlandske samarbeidsprosjekt kan lede til at filmmiljøet i dette lille landet kan lage gode filmer om andre steder enn Tøyensenteret og Grünerløkka. 

Le regard's hjemmeside.

2 kommentarer

Brigt

10.feb.2005 kl.13:53

Kan legge til at man har store problemer med å finne en fransk distirbutør til denne filmen, og at det mer en hviskes i filmkretser om at det er franskmennenes betente forhold til sin egen kolonihistorie som er årsaken. At humanismens hjemland skulle oppfostre slike barbarer som fremstilles i denne filmen, er for mange en realitet man helst gjerne vil glemme.

sosi

02.apr.2005 kl.22:42

det er den beste marokkanske filmen som har vert her i norge dere burde ha flere marokkanske filmer!!!:)

Skriv en ny kommentar

BRD

BRD

37, Tromsø

Doktogradsstipendiat ved Universitetet i Tromsø, fokus på sikkerhetsteorier, vitenskapsteori og olje- og gassvirksomhet i nord. Har pauset meg ut av bloggosfæren, men søker igjen nye kommunikasjonskanaler, ettersom FB og Twitter har sine åpenbare begrensninger.

Kategorier

Arkiv

hits