Om naboer andre steder.

Jeg har tidligere spydd litt eder og galle utover en nettjournalists begredelige forsøk på filmkritikk, og hadde egentlig bestemt meg for å la det ligge med det. Men noen ganger kan man simpelthen ikke la være. Som når man via den svært gode bloggen til Tor Andre kommer over sinnabloggen Dagens onde kvinners kommentar til filmen Naboer. Her uttrykkes det skuffelse over at man ikke fikk se "to psykodamer leke katt og mus med følsomme Kristoffer Joner".
Snakk om å falle i hype-fella. Filmen handler jo slett ikke om de to nabokvinnene eller Johns preferanser for blodig sex, ei heller handler det om gamlekjæresten,- men om forvirrede John, og Johns forvirrede hjerne. Og i Johns forvirrede hjerne finnes fantasier, - som kanskje noen finner skremmende, andre ikke. Så hvis man vil være skuffet over Johns fantasier, så gjerne for meg. Filmen er jo bare så mye mer enn det. Hvis man gidder å følge med.
Da er nettopp Tor Andre's kritikk mer av den sorten man kan akseptere. Jeg er uenig i (og litt forundret over) vurderingen av at historien er uinteressant, men forstår utfra skriveriene at han har vurdert filmen utfra kvalitetsmessige vurderinger, og ikke fra ståstedet "hotell-Cæsar-skuespiller-snakker-ekkel-vestkantdialekt".
Alle de involverte fortjener rett og slett bedre enn det.

5 kommentarer

Tor Andre

19.mar.2005 kl.06:23

Filmkritikk både på nettet og i avisene er høyst variabel. Jeg velger å angripe fra med en positiv vinkling. Hver gang jeg blir irritert bidrar det til å spisse til min egen skriving.Naboer var bra på mange måter i faget, men mangler noe i hvordan historien, overraskelser og forklaringer blir disponert. Norge kan bli litt for preget av auteur-idealet innen filmskaping. Kanskje Pål Sletaune hadde hatt godt av litt manushjelp? På den annen side, Norge renner ikke over av spesialister på psykologiske thrillere.Tror egentlig kjernen i innlegget til Drusilla i 'Dagens Onde Kvinner' var noe av det samme. Men hun har jo et bitch-image å opprettholde, så hun må si noe om psykosex :o)

Drusilla

21.mar.2005 kl.13:37

Så da må jeg vel bitche litt her også ; ) Jeg gikk for å se en film med spennende og komplekse kvinner i hovedrollene. Gudene vet det er en mangelvare i norsk film. Jeg gikk ikke på kino for å se inn en hodet til en forvirret konemishandler. Skjønner at jeg falt for hypen der: Å tro at en norsk film kunne presentere noen interessante kvinneroller var nok i overkant naivt. Sånt kan bare være en gal manns verk...

BRD

21.mar.2005 kl.14:56

Drusilla har unektelig et poeng; få sterke kvinneroller i den såkalte nye bølgen i norsk film. Samtidig vet man at svært få midler går fra mannsbastionen norsk film til kvinnelige filmskapere - en utfordring som bør tas på strak arm.

lotten

24.mar.2005 kl.22:32

Jeg antar at Drusilla i motsetning til deg var i stand til både å få med seg den ikke spesielt orginale vrien at: Jøje meg, dette var jo bare den gale unge mannens forskrudde fantasi (hvilket ble forklart igjen og igjen til det kjedsommelige)OG at kvinnerollene i denne filmen ikke var spesielt interessante. Jeg merket meg forøvrig også at den ene særdeles usexy unge kvinnen snakket med samme stupide stemme som Hotell Cæsar-neket Charlotte, hvilket gav filmen en ultimat kalkundimensjon for min del. Og by the way, "Dagens onde kvinner er mye mer enn en "sinnablogg"-for de som evner å "følge med".

BRD

29.mar.2005 kl.09:25

Du og du.Det er sikkert skuffende at en forvirrets persons selvbedrageri er både forutseende og fullt av usexy fristerinner. Hva gjelder Hotell Cæsar-referansen misset jeg poenget, rett og slett fordi jeg ikke aner hvem neket Charlotte er. Har tydeligvis gått glipp av noe her :))"Mer enn" en sinnablogg?Hvem har sagt at en sinnablogg trenger å være mer enn det?Jeg mener kvasse penner i hendene på engasjerte personer er en absolutt nødvendighet, skal bloggeriet ha noe for seg. Se bare hvordan lotten her har klart å hisse meg opp til å fortsette å legge inn kommentarer hos meg selv.Men jeg skal selvfølgelig jobbe hardere med å følge bedre med...

Skriv en ny kommentar

BRD

BRD

37, Tromsø

Doktogradsstipendiat ved Universitetet i Tromsø, fokus på sikkerhetsteorier, vitenskapsteori og olje- og gassvirksomhet i nord. Har pauset meg ut av bloggosfæren, men søker igjen nye kommunikasjonskanaler, ettersom FB og Twitter har sine åpenbare begrensninger.

Kategorier

Arkiv

hits