Disneys kannibaler

Disney-konsernets populære Pirates of the Caribbean skal bli trilogi, og i den forbindelse anså man at de sedvanlige europeiske bad-guys ikke holder mål; nei, et skikkelig kannibalfolk må til for å skape de rette omgivelser for de vakre, blåøyde helter.

Mytene om de kannibalske Carib'ene i Karibia er seiglivede, og har vært grunnlag for de grusomste utryddingsprosjekter fra de stridende europeiske stormakter. I Karibia møttes Storbritannias, Frankrikes og Spanias globale prosjekter i en smålig, blodig og uforsonlig kamp om de små øyene og deres øyensynlig ubegrensede potensiale som gardens og strategiske utposter. På øya Tobago (der jeg gjorde mitt feltarbeid) vitner stedsnavn som Bloody Bay om en fortid preget av stridigheter og urett - her er alle urinnvånere forlengst utryddet. Andre steder - som på naboøya Trinidad - har etterkommere etter Caribs og Arawaks etterhvert kommet fram og til en viss grad preget diskurser om identitet og historie, - uten at de til nå har blitt møtt med forståelse for sine krav om rettigheter knyttet til sin status som urfolk.

Hva gjelder Carib'ene på Dominica, så har en egen liten hjemmeside, som kan fungere som en portal for spesielt interesserte. Forøvrig kom jeg over en artig artikkel fra 1902, der man blant annet kan lese at

"... they appear to have thought little of venturing as far south as the Spanish Main and as far north as San Domingo in quests for victims for their cannibal feasts." Og videre:

"The characteristic which most keenly attracted early travellers among the Caribs was their remarkable passion for human flesh. It appears that they rarely (sic!) consumed members of their own tribe, and, in order to satisfy their craving, they would put to sea in their frail dug-outs and pabble hundreds of miles in quest for the Arrowaks...

Interessant lesning, men i lys av fortidens ignoranse neppe værre enn Disneys hovedargument mot å fjerne de sterkt spekulative og fornedrende hentydninger om kannibalisme: Man er simpelthen kommet for langt i produksjonen av filmene til å kunne ta hensyn til slikt småtteri.

Jeg undres; hvis man i en film planla å feilaktig tillegge tapre amerikanske soldater bestialske tilbøyligheter; sammenligne dem med visse andre okkupanter i historien - så hadde neppe produksjonshensyn hindret en i å rette opp feilen. (Og hvis noen synes dette siste var usaklig, så takk; det var nemlig hele poenget).

Forøvrig henger dette sammen med hvordan en annen viktig leverandør av underholdning, nemlig media, forholder seg til fakta, noe jeg og andre har diskutert i forbindelse med dekningen av urfolk og tsunamien.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

BRD

BRD

37, Tromsø

Doktogradsstipendiat ved Universitetet i Tromsø, fokus på sikkerhetsteorier, vitenskapsteori og olje- og gassvirksomhet i nord. Har pauset meg ut av bloggosfæren, men søker igjen nye kommunikasjonskanaler, ettersom FB og Twitter har sine åpenbare begrensninger.

Kategorier

Arkiv

hits