Krig og fred og sånn.

Det meldes fra forskning.no at en forsker i trondheim har funnet at kapitalisme er uovertruffent som fredsskapende tiltak. Han har visstnok kjørt statistiske data fra rundt 1970 fra PRIO, fra en database som etter visse parametre definerer krigogfredogsånn. Det er med andre ord ikke et veldig dyptpløyende prosjekt Prof. Soysa her har satt i gang; han har rett og slett funnet at med hensyn til definisjoner for hva fred er innafor et skisme der man forholder seg til staten som (eneste) refererende objekt så er kapitalisme å foretrekke.

La oss se om tasteren har forstått dette riktig: Soysa finner at det strukturerende økonomiske system kapitalsisme som staten (- den moderne staten, that is, - altså den som ble konstruert post-Machiavelli, der ideen om Levathian erstatter the sovereign ruler with only God above  -) er bygget på, og er ment å skulle beskytte og forvalte - at når man tar staten som refererende objekt (altså: er staten i krig? Kan den skape fred - etter gitte parameter - for sine innbyggere?) så er kapitalisme å foretrekke?

Wow. Den kapitalistiske staten er mindre i krig når den er kapitalistisk? Den kapitalistiske staten går ikke til krig? Det er færre kriger i deler av verden der kapitalsismen har frie tøyler? Hva mener han, egentlig?

Jeg skulle ønske meg at smarte folk som professoren her brukte mer tid på å utfordre rådende ideer og verdensbilder, i stedet for å gjenskape - om enn subtilt og gjennom såkalt objektivt tallmateriale - de allerede dominerende - ja dominerende, hvilket betyr at noe eller noen blir dominert.

Verdt å huske på - synes tasteren.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

redBRD

redBRD

37, Tromsø

Doktogradsstipendiat ved Universitetet i Tromsø, fokus på sikkerhetsteorier, vitenskapsteori og olje- og gassvirksomhet i nord. Har pauset meg ut av bloggosfæren, men søker igjen nye kommunikasjonskanaler, ettersom FB og Twitter har sine åpenbare begrensninger. Pappa til tre. Glad i snøen.

Kategorier

Arkiv

hits