Og nu: Helse.

Tor Andre tar i denne posten for seg sykehusproblematikken, og refererer til en svært god artikkelserie i Dagens Næringsliv om emnet. Som en tidlig digresjon vil jeg med en gang støtte meg til Tor Andres hjertesukk over at artikkelserien ikke er å finne på nett; jeg vet av personlig erfaring - etter å ha arbeidet i et mørkt, prestisjeløst hjørne av konsernet en gang i forrige århundre - at avisen ikke akkurat ser på open source som en attraktiv mulighet for å få spredt sin journalistikk.

 

Nuvel.

 

Jeg er så heldig å arbeide ved en institusjon der man forsker på helsevesenet, og det slår meg til stadighet hvordan man i politiske kretser unnlater å diskutere det grep legeforeningen har på lønnspolitikken ved sykehusene. Nå er jeg forsåvidt ikke imot at man skal kunne tjene godt på ansvarsfullt arbeid, men et system som belønner uansvarlig lange og mange vakter - idet det ikke settes mange begrensninger på hvor ofte for eksempel en kirurg skal arbeide - bør være modelt for revurdering. Nå vil kanskje noen ile til og nevne legemangel som en viktig årsak, men faktum er at man over lengre tid har forsøkt å bedre rekrutteringen til legestudiet; uten at legeforeningen har samarbeidet om dette, for å si det mildt.
Så: organisering er viktig, ja, men la oss også vurdere muligheten av å kunne effektivisere personalpolitikken, ikke bare ved å si opp sykepleiere og omsorgspersonell (som gjør en jobb de fleste ikke riktig anerkjenner), men også ved å se på lønns- og vaktsystemene til legene  (spesielt spesialtistene). Det kveler et lite sykehus å måtte betale sekssifret for   at en krurg skal komme innom en langhelg (og sove mye av tiden, fordi vaktene er lagt opp slik at man er på jobb over lengre tid).
Det bør kanskje nevnes at - siden jeg arbeider ved en forskningsinstitusjon, men ikke har dette som mitt spesialfelt (overhodet) - disse uttalelsene fullt og helt er et uttrykk for min egen holdning til temaet.

2 kommentarer

Hjorthen

11.aug.2005 kl.10:01

Jepp. Legeforeningen ønsker jo legemangel slik at man kan forsvare de høye lønningene, fastlegeordningen ga vel allmenpraktikerene et solid lønnshopp, og det uten at de trenger å behandle en eneste pasient. Mange leger er dessuten alt for ukritiske til det faktum at de faktisk forvalter fellesskapets ressurser når de skriver ut resepter og rekvisisjoner. Det er mye å ta tak i ja...

Tor Andre

11.aug.2005 kl.20:15

En liten notis om legelønninger er en av de få artiklene som ligger åpent ute. Det viser nærmest en fordoblig av legelønninger på 10 år:http://www.dn.no/forsiden/politikkSamfunn/article557755.ece

Skriv en ny kommentar

BRD

BRD

37, Tromsø

Doktogradsstipendiat ved Universitetet i Tromsø, fokus på sikkerhetsteorier, vitenskapsteori og olje- og gassvirksomhet i nord. Har pauset meg ut av bloggosfæren, men søker igjen nye kommunikasjonskanaler, ettersom FB og Twitter har sine åpenbare begrensninger.

Kategorier

Arkiv

hits