Antropologi, presse og Tsunami (igjen).

Dette korte innlegget skrives kun for å vise at det ikke bare er norsk presse som har problemer med begreper. Asia Times skriver forundret at steinaldermenneskene på Andaman kom seg unna flodbølgen, mens "rational modern man" fikk trøbbel...

Jeg undres... rasjonalitet er jammen en vanskelig greie...

3 kommentarer

lorenz

11.jan.2005 kl.21:36

Jeg kan tilføye at nyheten om disse "stone age peoples" gikk verden rundt og du kunne lese uttrykket både på engelsk og tysk. Det viser nok hvor utbredt evolusjonistisk tankegang fortsatt er.Men det trenger derfor ikke å være usant at nevnte urbefolkningsgrupper kom seg unna fordi de kunne lese hav og vind. Mennesker som er mye ute i naturen (urbefolkning eller ikke) vet ofte mer om naturen enn mennesker som bare sitter ved skrivebordet. Jeg leste i et intervju at indiske antropologer vil studere urbefolkningens kunnskap nøyere for å - eventuelt - kunne bruke det for utviklingen av et varslingssystem http://www.dradio.de/dlf/sendungen/kulturheute/337362/ (på tysk)

Brigt Dale

12.jan.2005 kl.09:30

Jeg leste også om disse indiske antropologene som ville finne mer ut av hvorfor disse urfolkene tislynelatende visste mer om hva som var i ferd med å skje, og jeg synes selvfølgelig det er svært interessant at kunnskap fra folk som lever annerledes kan lære "oss" noe. Min skepsis og frykt ligger i at man nesten daglig nå ser eksempler på at denne type rasjonell, akademisk nysgjerrighet og ønske om å lære settes i en journalistisk sammenheng der de samme antropologer - med intet mindre enn gode hensikter - blir sitert og brukt til inntekt for synspunkter som overhodet ikke kan sidestilles med antropologisk tenkning om menneskelighet.Stone age people. Har du sett sånt vås. Og i et sammensurium av biologiske, antropologiske, DNA-snurrige argumenter.

lorenz

12.jan.2005 kl.11:25

Ja, helt enig. Bidrar ikke akkurat til et bedre forhold mellom akademia og media. Nå leser jeg at urfolkene ikke leste hav og vind, det var bare antropologenes "spekulasjoner": PORT BLAIR, India (AP) The last few dozen remaining members of an ancient indigenous tribe in the Andaman and Nicobar Islands said they raced up a mountain to escape a devastating tsunami - and avoid extinction."I am the king. They follow what I say," said Jiroki, the king of the Great Andamanese tribe, wearing a red T-shirt and shorts. Contrary to speculation by some anthropologists, his wife said the Great Andamanese did not sense the impending arrival of the tsunamis. http://kutv.com/topstories/topstories_story_011110121.html

Skriv en ny kommentar

BRD

BRD

37, Tromsø

Doktogradsstipendiat ved Universitetet i Tromsø, fokus på sikkerhetsteorier, vitenskapsteori og olje- og gassvirksomhet i nord. Har pauset meg ut av bloggosfæren, men søker igjen nye kommunikasjonskanaler, ettersom FB og Twitter har sine åpenbare begrensninger.

Kategorier

Arkiv

hits