Orwellske tider

I sin roman 1984 skrev Orwell om et samfunn gjennomkontrollert av en usynlig makt, der gjennomsnittlighet og følelseslammethet er det eneste godtatte.
I sitt forslag til nye preventive metoder, foreslår politimetodeutvalget å gi myndighetene rett til å overvåke all aktivitet på private datamaskiner. Dette betyr at selv ting man skriver som ikke er ment for publisering, kan overvåkes ved hjelp av teknologi sendt til ens maskin via e-post.
Det minner ikke lite om tankesensur, dette - at man risikerer å straffes for ting man har tenkt på. Og hva med alle dem med forfattere i magen, som kanskje skriver fiktive historier? Hva med den frie tanke, friheten til å kunne reflektere seg gjennom saksproblematikk uten at disse prosessene forstyrres?
Datatilsynet reagerer sterkt på forslaget, og skriver blant annet at - "dataavlesning er en svært integritetskrenkende metode" - og poengterer at det kreves ikke liten selvforherligelse å kunne hevde at en tanke er "riktigere" eller mer eller mindre mistenkelig enn en annen.

"Just because you're paranoid, don't mean they're not after you"
Kurt Cobain

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

BRD

BRD

37, Tromsø

Doktogradsstipendiat ved Universitetet i Tromsø, fokus på sikkerhetsteorier, vitenskapsteori og olje- og gassvirksomhet i nord. Har pauset meg ut av bloggosfæren, men søker igjen nye kommunikasjonskanaler, ettersom FB og Twitter har sine åpenbare begrensninger.

Kategorier

Arkiv

hits